Psy rasy leonberger w Polsce - serwis informacyjny
Strona główna Nasze leonbergery Wystawy Hodowle Ogłoszenia Regulamin
Leonberger - forum Strona Główna Leonberger - forum
forum poświęcone psom rasy leonberger

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload
 Ogłoszenie 

ZANIM KUPISZ LEONBERGERA - UWAGA - WYSTRZEGAJCIE SIĘ NIEUCZCIWYCH HODOWCÓW !!!

Regulamin - prosimy zapoznać sie z treścią przed napisaniem pierwszego postu


Poprzedni temat «» Następny temat
Wskaźniki wątrobowe
Autor Wiadomość
Lupus
leomaniak



Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 120
Skąd: Bytom
Wysłany: 2012-10-06, 13:16   Wskaźniki wątrobowe

Przy okazji oddawania krwi otrzymaliśmy pełną diagnostykę morfologiczną. Dzisiaj otrzymałam wyniki a z nich wyszło, że Lupo ma podrażnioną wątrobę. Wskaźniki AspAT i AlAT są grubo podwyższone. Czy należy się tym martwić? Co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam ;)
 
 
danuta 
super leomaniak


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 12 Gru 2007
Posty: 2886
Skąd: Cieszyn
Wysłany: 2012-10-06, 17:42   

A co powiedział weterynarz?
_________________
www.leonberger.pl
 
 
 
embe 
super leomaniak



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Gru 2007
Posty: 1900
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2012-10-06, 19:52   

Lupus napisał/a:
Wskaźniki AspAT i AlAT są grubo podwyższone.

Konkretne wyniki proszę...
:smoke:
_________________
www.ramzes-leonberger.pl
 
 
Lupus
leomaniak



Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 120
Skąd: Bytom
Wysłany: 2012-10-06, 20:13   

BADANIE WYNIK JEDNOSTKA NORMA

Erytrocyty 6,77 T/l 5.5-8.5
Hemoglobina 15,4 (9,55) g/dl (mmol/l) 15.0-19.0 (9.31-11.79)
Hematokryt 45,7 % 44.0-55.0
MCV 67,5 fl 60.0-77.0
MCH 22,7 pg 19.0-24.0
MCHC 33,7 g/dl 32-36
Leukocyty 5,36 G/l 6.0-12.0
Neutrofile % 64,8 % 55.0-75.0
Neutrofile ilościowo 3,48 G/l 3.0-9.0
Limfocyty % 17,8 % 13.0-30.0
Limfocyty ilościowo 0,957 G/l 1.0-3.6
Monocyty % 12,0 % 1.0-10.0
Monocyty ilościowo 0,644 G/l 0.15-0.85
Kwasochłonne % 4,58 % 0.1-6.0
Kwasochłonne ilościowo 0,246 G/l 0.1-0.6
Zasadochłonne % 0,729 % 0.1-1.0
Zasadochłonne ilościowo 0,039 G/l 0.01-0.10
Płytki krwi 219 G/l 150-500
ALT (GPT) 69,7 U/l 20-44
AP - fosfataza alkaliczna 64,2 U/l 1-108
AST (GOT) 46,8 U/l 1-30
Białko całkowite 61,3 (6,13) g/l (g/dl) 54-75 (5.4-7.5)
Albuminy 34,2 g/l 25-44
Glukoza 3,09 (55,62) mmol/l (mg/dl) 3.05-6.10 (55.5-109.8)
Kreatynina 103,8 (1,14) umol/l (mg/dl) 35-132.00 (0.385-1.50)
Mocznik 6,84 (41,25) mmol/l (mg/dl) 3.30-8.30 (20-50
 
 
embe 
super leomaniak



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Gru 2007
Posty: 1900
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2012-10-06, 20:36   

Lupus napisał/a:
Monocyty % 12,0 % 1.0-10.0
Nieistotne w sezonie jesienno-zimowym. Tym bardziej że
Lupus napisał/a:
Monocyty ilościowo 0,644 G/l 0.15-0.85
Lupus napisał/a:
ALT (GPT) 69,7 U/l 20-44
Lupus napisał/a:
AST (GOT) 46,8 U/l 1-30
- te tzw "próby wątrobowe" są nieznacznie (!) podwyższone = mogą świadczyć o niedużym stłuszczeniu wątroby, czyli zmiana diety się kłania. Jakby co można podawać HEPAREGEN lub ESSENTIALE FORTE (bezreceptowe) 2 x 1 przez 3 miesiące a potem powtórzyć analizy. DIETA RACZEJ UBOGOTŁUSZCZOWA. Jak się ma stosunek wzrostu do masy psiuta? :chmmm:
:smoke:
_________________
www.ramzes-leonberger.pl
Ostatnio zmieniony przez embe 2012-10-06, 20:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Lupus
leomaniak



Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 120
Skąd: Bytom
Wysłany: 2012-10-06, 21:40   

Lupo waży obecnie ok. 53 kg. Podejrzewam, że przyczyną podrażnienia może być też to, że nie jestem w stanie upilnować tego co zje na spacerze. Wystarczy chwila nie uwagi a Lupo wykorzysta każdą okazję do znalezienia starych kości bądź innych rzeczy których nie jestem w stanie wymienić. Np. w kwietniu zjadł dość spory kawałek folii, na szczęście po długiej walce opuścił jego jelita z własnej woli :-) . Obecnie Lupo jest na Bricie, w sumie jesteśmy w trakcie 3 worka. Dostaje dwie porcje dziennie, rano i wieczorem. Wcześniej był na Boshu, ale nie wyglądał po niej tak dobrze jak po Bricie.
 
 
embe 
super leomaniak



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Gru 2007
Posty: 1900
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2012-10-07, 08:01   

Lupus napisał/a:
że nie jestem w stanie upilnować tego co zje na spacerze
Raczej nie - musiałby nałogowo spożywać substancje szkodliwe.
Lupus napisał/a:
nie wyglądał po niej tak dobrze jak po Bricie
A może za "dobrze wygląda" po tej karmie? Chociaż wagowo to raczej jest w normie :chmmm: A może w składzie Brita jest dla niego coś za dużu lub za mało? :chmmm:
A masz gdzieś w pobliżu dobrego weta z dobrym aparatem USG? Może obejrzałby wątrobę? :chmmm:
A może powtórz te analizy w innym laboratorium i dodaj do nich GGTP :chmmm:
:smoke:
_________________
www.ramzes-leonberger.pl
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Leonberger
Mazeguy Smilies Gifownik.pl
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12