Mam pare pytan dotyczacych zywienia oraz siersci i pielegnacji leonka.
[center]KARMIENIE[/center]
Czytalam ze czesc z was karmi swoje psy BARFem.
Nasza suka za mlodu tez dostawala (co prawda raz w tygodniu) BARFowe posilki jak byla mala. Z czasem zaczela zamiast grysc to polykac w calosci, a to skrzydelka, a to korpusik, raz probowala nawet noge polknac ... wtedy zrezygnowalismy i zyje sobie na suchej zazwyczaj MeraDog i ProPlan + od czasu do czasu z puszeczki jedzonko.
Szaman za to od kiedy go wzielismy jest typem 'wrazliwego zoladka' karmy tylko bez zboza i zapychaczy, najlepiej przyswaja:ACANA GRAIN FREE PACIFICA DOG,
BRIT CARE JUNIOR LARGE BREED LAMB & RICE,
ORIJEN ADULT 6 FRESH FISH DOG, PRO PLAN ADULT LARGE BREED ROBUST CHICKEN & RICE. Nie moze wcinac zadnych psich puszek oprocz GRANCARNO. Kazda inna karma = rozwolnienie i czyszczenie 'portek'. Raz w tygodniu dostaje gotowane korpusy/nozki itp + warzywa gotowane, 'padlina' sie brzydzi i nie tyka
Czy Leos powinno sie karmic jakos specyficznie i specjalnie, czy jak kazdego innego psa ... OFC nie pisze tu o karmieniu psa 'karma' chappi czy pedigree.
[center]Pielegnacja siersci[/center]
Szaman ma wlos + siersc w podszerstku i przez prawie 2 lata pobytu z nami tylko 2 razy linial, co prawda byly to 'dywany'. Reszte roku troszke gubi wlosa, ale nie ma jakies masakry.
Nasza sunia Jeanne linieje caly rok na okraglo, raz mocniej, raz slabiej - jednak klaki szaleja jak na 'dzikim zachodzie'.
Leonbergery maja dluga siersc, stanowcza dluzsza od mojego Szamana.
1) Zastanawiam sie na ile siersc Leosiow jest alergiczna?
2) Czy klaki fruwaja raczej normalnie, czy tez jakos mocno?
3) Jak czesto psa nalezy szczotkowac/czesac? (Szaman jest czesany codziennie przez minimum 30minut)
4) Jak czesto Leosia trzeba zabierac do psiego fryzjera? (Szamanowi wypada co 3miesiace + kapiej w brodziku jak sie upierniczy)
5) Czy Leosiom rosnie futerko naturalnie i nie trzeba jakiegos wydziwiania pod wystawy, czy tez tak jak to robia przy Mastifach Tybetanskich (nastawiaja na lakier grzywe i wlos zeby pies wydawal sie wiekszy)?
Jestem alergikiem dlatego wole wiedziec czy czesanie psa bedzie obowiazkiem moim czy mamy. W tej chwili Szamana sierscia zajmuje sie ja, jednak Jeanne wywoluje u mnie silna alergie - wiec czesze ja mama, albo psi fryzjer